I midten av desember gikk finansminister i Canada, Chrystia Freeland, av etter det hun beskriver som «uker med uenighet om den beste veien fremover for Canada».
– Vårt land står overfor en alvorlig utfordring. USAs påtroppende administrasjon ønsker en aggressiv økonomisk nasjonalisme, inkludert toll på 25 prosent, skriver den nå avgåtte finansministeren i avskjedsbrevet sitt til statsminister Justin Trudeau.
Den siste tiden har Det liberale partiet til Trudeau stupt på meningsmålingene. Nå har Det konservative partiet i Canada økt ledelsen over Trudeaus parti til 23 prosentpoeng på landsbasis. Freelands avgang fra regjeringen i desember har gitt Trudeaus popularitet nok en knekk. Det viser en oversikt fra CBC.
Trudeau har ofte blitt omtalt som Canadas politiske «wonderboy». Etter åtte år ved makten ser det nå ut til å bli svært vanskelig for ham å beholde den. Flere av hans egne ber ham nå om å trekke seg som statsminister, ifølge nettstedet Politico.
Hva har skjedd?
Tidligere politiker, og nå politisk kommentator i den canadiske avisen Financial Post, Joe Oliver, er ikke nådig i sin dom over Trudeau, som han mener må trekke seg for å kunne redde Det liberale partiet i landet.
– Velgerne har fått nok av hans narsissisme, selvrettferdighet, dobbeltmoral, kravmentalitet, fleksible etikk og mangel på moralsk klarhet. Å bli sittende vil sannsynligvis føre til et valgnederlag så knusende at det kan ta en generasjon før Det liberale partiet klarer å komme seg igjen, skriver Oliver.
Les også: Stemningen om Ukraina-krigen har endret seg (+)
---
Om saken:
- Justin Trudeau, statsminister siden 2015, født i 1971 i Ottawa i Canada. Sønn av landets tidligere og svært populære statsminister Pierre Trudeau.
- Canadas finansminister Chrystia Freeland har trukket seg etter en uenighet med statsminister Trudeau.
- USAs påtroppende president Donald Trump har sagt at han vil innføre 25 prosent toll på alle varer som USA importerer fra Canada når han overtar makten senere i januar.
- Over 75 prosent av Canadas eksport går til USA. Nesten to millioner arbeidsplasser i Canada er avhengig av denne handelen.
---
Les også: Nyhetsåret 2024: – «Kuppforsøk»? Det var kupp! (+)
Ikke første gang det stormer
Justin Trudeau gjorde entré i internasjonal politikk i 2015 som nyvalgt, ung leder for Canada, og som sønn av en tidligere svært populær statsminister. I løpet av det neste tiåret bygget han en merkevare rundt det å være feminist, miljøforkjemper og en talsmann for flyktninger og urfolks rettigheter, mens han fremmet det samme budskapet om endring og håp som USAs tidligere president Barack Obama.
Det så ut som en lys politisk fremtid for Trudeau, men i 2019 dukket det opp flere skandaler som ga den en gang så populære statsministeren flere riper i lakken. Blant annet anklager om rasisme, og en luksuriøs ferie han ikke skattet for, skriver The New York Times.
Med et nødskrik klarte han å stable en mindretallsregjering på beina etter 2019-valget. Så kom koronapandemien.
Midt under pandemien utlyste Trudeau nyvalg i håp om å sikre seg en flertallsregjering igjen. Det lyktes ikke, og i likhet med flere andre vestlige land, hadde det politiske tyngdepunktet i Canada nå flyttet seg mot høyre, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Det var Canadas sosialdemokrater, med lederen Jagmeet Singh i front, som sørget for at det akkurat holdt for Trudeau etter sist valg. I 2024 mistet derimot Trudeaus parti støtten fra sosialdemokratene, som nå gjør at Canada igjen står nært et nyvalg, og at Trudeau om kort tid kan stå uten jobb.
Les også: Hver gang vi møtes: De beste sangene så langt (+)
Økte levekostnader
I etterkant av pandemien fulgte de samme utfordringene som mange land fortsatt står i. Økte levekostnader, økt fattigdom, og en tiltakende polarisering mellom politiske meningsmotstandere.
I dag står Trudeau, som mange andre vestlige ledere, overfor en sint velgermasse. Han vil snart enten måtte utlyse et valg som han mest sannsynlig vil tape, eller trekke seg som partileder og statsminister, og overlate til en ny leder å føre de liberale til valgurnene neste år, skriver The New York Times i et forsøk på å forklare hvor det har gått galt for Trudeau, og hvilke alternativer han nå har.
Les også: Han er fattig og sosialklient i en av Norges rikeste kommuner
Får tid til å tenke seg om
Det finnes ingen mekanisme for Trudeaus parti til å tvinge ham ut som partileder på kort sikt. Han kan selv velge å trekke seg, eller partiet hans kan bli tvunget fra makten gjennom et mistillitsforslag i parlamentet, som vil utløse nyvalg der opposisjonens konservative parti sannsynligvis vil gå seirende ut.
Et flertall i partigruppen til Trudeau oppfordrer altså ham nå til å trekke seg. Selv har statsministeren dratt på skiferie for å tenke over hva han skal gjøre, skriver Politico.
– Vi må gi ham litt tid til å tenke seg om, sier minister for naturressurser, Jonathan Wilkinson til nyhetsbyrået AP.
Vil øke tollsatsene dramatisk
En av de store bekymringene til den tidligere finansministeren, er Canadas muligheter for handel med USA etter at amerikanerne får innsatt ny president 20. januar.
Påtroppende president i USA, Donald Trump, har varslet at han vil pålegge 25 prosent toll på alle varer fra Canada, inntil det gjøres noe med ulovlige grensekryssinger og innførsel av det syntetiske opioidet fentanyl fra Canada til USA.
Over 75 prosent av Canadas eksport går til USA. Nesten to millioner arbeidsplasser i Canada er avhengig av denne handelen. Trudeau har lovet mottiltak hvis Trump skulle gjøre alvor av tolltrusselen, noe som skaper frykt for handelskrig mellom de to naboene. Ministre fra Trudeaus regjering har allerede før Trumps innsettelse vært i dialog om handel med Trumps påtroppende ministre, skriver NTB.
Les også: Årets beste jazzplater i 2024 (+)
Les også: Se og Hør-redaktør: – Det er synd med Märtha og Durek (+)