– Regjeringen fortsetter som en Arbeiderparti-regjering med åtte nye statsråder. Et sterkt lag, som jeg håper Norge vil gi en ordentlig sjanse til å vise at vi kan styre landet videre. Folk vil, og skal merke at landet har fått en Ap-regjering, for første gang på 25 år.
Slik åpnet statsminister Jonas Gahr Støre redegjørelsen sin til Stortinget om regjeringens planer fremover.
Åtte nye statsråder fra Arbeiderpartiet har nå tatt over roller tidligere besatt av politikere fra Senterpartiet.
Regjeringssamarbeidet mellom Ap og Sp endte i brudd etter store uenigheter om Norges tilknytning til EU og EØS gjennom energipolitikk.
Jens-effekten
Stemningen sto høyt i en nær fullsatt stortingssal da tidligere Nato-sjef og nå finansminister, Jens Stoltenberg (Ap), fant plassen sin på første rad sammen med de øvrige medlemmene i Støres nye regjering.
I en fersk TV 2-måling, fra samme dag som Stoltenberg ble finansminister, gjør Ap et byks på hele 5,9 prosentpoeng, til 25,9 prosent oppslutning. Det gir partileder Jonas Gahr Støre en 7,3 prosentpoengs ledelse over Høyres Erna Solberg, som får 18,3 prosent i samme måling.
– Dette er en regjering som vil forandre Norge. Som vil styre trygt og ansvarlig basert på sosialdemokratiske verdier, som jeg vet at mange nordmenn deler. En regjering som vil se fremover, og ikke bakover, og som vil søke brede og samlende løsninger for landet vårt, sa Støre.
Statsministeren gikk gjennom ti områder regjeringen fremover vil bruke ressurser på. Blant dem var boligbygging, bedring av levekår i byene, helsereform, tiltak for å få flere unge i arbeid, og en styrking av ytringsfriheten.
Les også: Tror Norge kan vinne i handelskrig: – Bør true med å droppe F-35 (+)
Solberg: – Forsøker å reparere egne problemer
– Det er interessant at de skal jobbe intensivt i 200 dager, for å reparere sine egne problemer. Mange av utfordringene Støre snakket om i dag, er skapt på hans vakt. Å få til endringer krever en annen politikk. I dag kom det ingen antydninger om ny politikk, det kom bare en temaoversikt. Det gjelder for eksempel helsekøene. Regjeringen har bidratt til å øke helsekøene, som har økt 14 dager under denne regjeringen. Nå skal de reparere egen politikk, sier Solberg til Dagsavisen.
– Hvilken effekt har det å få inn nye mennesker i regjering for å få gjennomført politikk?
– Det har selvfølgelig en funksjon at Senterpartiet ikke lenger sitter i regjering, men de sitter i Stortinget. Dette reparerer nok litt på bildet av regjeringens politikk, men jeg savner konkrete tiltak. Jeg savner mest noe om den store omleggingen vi er nødt til å gjøre for verdiskapingspolitikken i Norge, og tiltak mot økte skatter, mot den økte byråkratiseringen som bremser mulighetene for vekst i små og mellomstore bedrifter, sier Solberg.
Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)
SV: – Nevnte ikke rødgrønt samarbeid
– Jeg prøvde å se etter avvik fra Ap/Sp-regjeringen. Dette er i stor grad en videreføring av den regjeringens politikk, som ventet. Det er noen avvik fra den linjen. Kanskje bolig, kanskje rus, kanskje by. Men vi får se hva det konkrete blir. SV vil ta mange initiativer selv også, så det blir mange aktive måneder på Stortinget.
Det sier nestleder i SV og stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes til Dagsavisen etter Støres redegjørelse om regjeringens sammensetning og satsinger.
– Dere er budsjettpartner. Hvordan endrer det samarbeidet at det nå kommer nye mennesker inn i regjeringen?
– Jeg synes det alltid er gøy med nye folk. Vi må finne ut av det, men det blir en ny dynamikk med SV og Sp på Stortinget, og en triangel der for å lose budsjettene skikkelig i havn. Det blir en spennende og ny situasjon, og rett før et valg. Dette blir intense måneder. Jeg er litt overrasket over at Støre ikke nevnte rødgrønt samarbeid i redegjørelsen, og jeg savnet tydeligere politikk på overordnet sosial fordeling, sier Fylkesnes.
Les også: «Min middag med André»: Vekker appetitten etter mer (+)
Vedum: – Samme jeg sa forrige uke
Nå avgått finansminister fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, sier det var mye kjent stoff i Støres redegjørelse til Stortinget.
– Veldig mye av dette er vi enige om. Selvfølgelig er vi det. Den økonomiske politikken var mye av det samme jeg sa forrige uke. Så er det også mye vi er uenige om. Særlig klimapolitikken. Det har vært viktig for Sp å ta hensyn til folk som ikke har råd til de dyreste tiltakene. At de som har dårlig råd ikke får den regningen, sier Vedum.
– Hva legger du i det Støre sier om å jobbe mer aktivt for å bedre levekårene i byene?
– Det tror jeg er mest for å bygge profil. Vi brant veldig for å for eksempel styrke politiets tilstedeværelse i Oslo gjennom nærpoliti. Så får vi huske at byer er mer enn bare Oslo. Mange av disse tingene er vi nok uansett enig i når det kommer til stykket. Vi håper politiet får flere virkemidler når det kommer til innsats særlig mot narkotika, sier Vedum.
– Hvordan reagerte du på regjeringens forslag om fastpris på Strøm forrige uke etter at du gikk ut av regjering?
– Det er mange gode ideer der. Dette var ideer vi også synes var gode da vi satt i regjering. Men vi er mot en nesegrus beundring av EU og ville uansett ikke innføre flere direktiver, sier Vedum.
Les også: Metoden som forbløffer: Denne fastlegen får folk til å gå på jobb
Listhaug: – Nye ansikt, gammel politikk
– Her er det mange nye ansikt i regjering, men det er lite nytt og gammel politikk. Det viktigste vi trenger er en ny kurs for Norge, og det er det ingenting som tyder på at det blir.
Frp-leder Sylvi Listhaug sier til Dagsavisen at hun savner tydelige tiltak for folks økonomi, næringsliv, og kriminalitet fra Støres Ap-regjering.
– Folk har fått dårligere råd, og norskeide bedrifter straffes hardt, helsekøene øker og det har blitt mer ungdoms- og gjengkriminalitet. Det er ingenting i det Støre sier her som kommer til å endre på det, dessverre, sier Listhaug.
– Hva konkret savner du at regjeringen gjør annerledes?
– Dette er en regjering som driver med statskapitalisme. De øser ut penger til batterifabrikker, karbonfangst- og lagring, og havvind. De har troen på at politikere skal sitte og styre investeringene. Det synes jeg det er rart at Jens Stoltenberg skal inn i. Han har tidligere advart mot nettopp det. Så synes jeg det er rart at eldre ikke nevnes med et ord. Regjeringen må prioritere annerledes, og de må stoppe å sløse. Dette er nå 3,5 år tapt i Norge, der folk har fått det vanskeligere og staten har blitt styrtrik. Nå må folk få friheten og tryggheten tilbake, sier Listhaug.
Les også: Nå sier eksperter stopp: – Tidlig skjermbruk truer barnas framtid (+)
KrF: – Uforståelig uforutsigbarhet
Leder i KrF, Dag-Inge Ulstein, savner en prioritering av familiene i Støres redegjørelse.
– Jeg merker meg at Støre tar avstand fra sin egen reverseringspolitikk etter 3,5 år. Det er ny politikk som trengs. At han har hentet inn noen gode gamle fjes er fint, men vi vil høre mer om hva han konkret vil gjøre for å sette familiene først. Det er de som har kjent på den økonomiske situasjonen aller sterkest. Han snakker om å skape arbeidsplasser, men det er etter 3,5 år med uforståelig uforutsigbarhet for næringslivet, sier Ulstein.
Han mener Ap og Sp nå i hvert fall er enige om at regjeringens politikk fram til nå har vært for dårlig.
– Her var det lite ny politikk, det var kulepunkter uten store spenstige overskrifter. Nå er det i hvert fall en tverrpolitisk enighet hvor både Arbeiderpartiet og Senterpartiet er misfornøyd med regjeringen som har styrt de siste årene. Sp er ute og tar avstand fra politikk de selv satt og styrte på tidligere. Støre tar avstand fra regjeringssamarbeidet med Sp og skal se framover. Det var på tide, sier KrF-leder Ulstein.
Les også: Lisa Coopers skrekk-president er tilbake: – En farligere Donald Trump (+)
MDG: – Viktig for byene våre
– Her var det mye gammelt nytt som er hørt før. Det som ble sagt om byene er viktig. Det er viktig for Oslo, for Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø. For byene som sliter på grunn av at inntektssystemet nå gjør at de får mindre penger, men også av at de har fått mindre oppmerksomhet på justisfeltet, og fattigdomsbekjempelse. Her kom det løfter om boligbygging, og områdesatsinger jeg synes var positive.
Det sier MDG-leder Arild Hermstad til Dagsavisen. Han gleder seg over regjeringens tiltak for Oslofjorden, men sier han stusser over hva de faktisk ønsker å oppnå med ruspolitikken.
– En ting til jeg gleder meg over er at regjeringen lover å rydde opp i Oslofjorden. Det kommer til å kreve mye penger, og det er Norges viktigste naturkamp akkurat nå. Jeg hadde håpet på mer oppløftende toner når det gjelder rusreform. Det er varslet et styrket hjelpeapparat, men samtidig at man skal straffeforfølge folk som har befatning med narkotika. Dette er dobbeltkommunikasjon på høyt nivå. Jeg har likevel en positiv forventning til arbeidet regjeringen sier de vi gjøre på justisfeltet, sier Hermstad.
Les også: Derfor forlater de Arbeiderpartiet: – Partiet jeg meldte meg inn i finnes ikke lenger (+)
Les også: Bokvåren 2025: Her er våre tips! (+)