Etter en hektisk budsjettrunde hvor flere i bystyret har kritisert prosessen, kommer Oslo MDGs Sirin Stav med kritikk av Oslo Venstre og spesifikt samarbeidet med Frp. Stav mener Venstre lar seg herse med, og at de ikke følger opp MDG-samarbeid slik de lovet i valgkampen. Blant annet sier Stav til Dagsavisen at hun er skuffet over at Venstre samarbeider med et Frp som hun mener ikke tror på klimaendringer. Hun ber Venstre sikre rødgrønt flertall.
– Hva er kjernen i kritikken av Venstre dere kommer med?
– Jeg sliter med å forstå hvorfor Venstre lar seg herse med av Frp slik de har gjort. Venstre gikk veldig tydelig til valg på et samarbeid med MDG, framfor Frp i Oslo. Selv om de nå sier det er et flertall for et borgerlig samarbeid var de veldig tydelige på det den gang, og gjentok det som et viktig poeng ovenfor sine velgere gjennom hele valgkampen, sier Stav til Dagsavisen.
Gruppelederen i Oslo MDG sier velgerne i byen ikke har bedt om politikk som i stor grad utformes av Frp.
– Både MDG, Venstre og SV hver for seg er dobbelt så store som Frp i Oslo. Selv om Frp flyr høyt på målingene nasjonalt, så er det oppslutningen i bystyret som betyr noe. Det politiske tyngdepunktet i Oslo ligger ikke ute på ytterfløyen, men i det grønne sentrum. Velgerne i Oslo har ikke bedt om et byråd som danser etter Frps pipe, sier Stav.
Nå ber Stav Venstre sikre et rødgrønt flertall.
– De kan sikre et rødgrønt flertall med trygg styring og større grønne gjennomslag og et mer sosialt omfordelende budsjett som Venstre har gjort både i Bergen og Trondheim. De er på vippen, og må jo ikke samarbeide med byens eneste klimaskeptiske parti, og la dem få avgjøre kursen for byen. Jeg synes det er pinlig for Venstre at de lar Frp holde på, og synes de burde bytte side, sier Stav.
– Forferdelig udemokratisk
– Hva slags konkrete punkter ønsker du å trekke fram som du mener Venstre svikter på i dette samarbeidet?
– For det første så har de jo en samarbeidspartner som sier aktivt at de ikke vil samarbeide med dem, og ber dem se en annen vei, det er jo det siste som har skjedd. Det var en helt forferdelig kaotisk og udemokratisk budsjettprosess som ikke var partiet verdig – og dette lar de passere. Frp drar politikken i en gråere retning. De ønsket å torpedere Oslos største klimatiltak: Karbonfangstanlegget på Klemetsrud. Resten av bystyret støtter anlegget. Derfor er det trist at Venstre låser seg fast til et ekteskap med Frp, mener Stav.
Oslo bystyre har som mål å gjøre Oslo til en nullutslippsby innen 2030. Stav sier det er vanskelig å se for seg at partiet Venstre kan realisere det målet om de ikke begynner å samarbeide med MDG og sentrum-venstre.
– Jeg tviler på også på at Venstre vil få støtte fra Frp til å innføre nullutslippssoner for eksempel, og man har heller ikke satt av en krone til å styrke kollektivtilbudet. Det man har gjort er å kutte prisene ett sted, for å øke dem et annet. Oppsummert er det mange saker som er viktige for Venstre hvor de kunne fått drahjelp, i stedet for motbør, om samarbeidet lå et annet sted, sier Stav.
– Dere kom med denne kritikken etter valget i fjor også. Hva har skjedd siden den gang?
– Nå har Venstre forsøkt å styre med Frp, og vi ser jo hvordan det går. Jeg har ikke sett maken til kaos. Det er tre Frp-representanter i bystyret som herser med byrådet og med Venstre, og krever å torpedere Oslos viktigste klimatiltak, sier Stav.
Les også: Når hjertet sier: – Ta en pause (+)
– Venstre er vippepartiet
– Venstre er større enn Frp, men Høyre er de største her. Burde ikke heller denne kritikken stilles mot Høyre enn mot Frp?
– Både Høyre og Venstre velger å akseptere en slik oppførsel fra en samarbeidspartner som har så liten oppslutning i bystyret, og som fronter synspunktet som ikke deles av noen av de andre partiene. Jeg kritiserer gjerne Høyre, men de er nå en gang nærmere Frp politisk, og gikk til valg på samarbeid med Frp. Venstre gikk til valg på et helt annet samarbeid, likevel forblir de i et giftig og destruktivt forhold med byens gråeste parti, sier Stav, og legger til:
– Høyre er også veldig tydelige på at de vil holde fast på Frp som samarbeidspartner, og de er livredde for å tape velgere til Frp. Jeg opplever de har abdisert som styringsparti, når de er mer opptatt av å danse til Frps pipe enn å sikre en trygg styring av byen, sier Stav.
– Helt konkret, har du bedt Venstre om å hoppe ut av samarbeidet, og heller inngå et rødgrønt samarbeid?
– De har stor vippemakt, så det er jo en god mulighet hvis de faktisk vil få grønne gjennomslag, og unngå at Frp reverserer enda mer av den grønne politikken som har blitt ført i åtte år, sier Stav.
– Vil du invitere dem til å gjøre det?
– Ja, det vil jeg gjerne invitere dem til. Jeg er overrasket over at Venstre lar et fløyparti få så stor innflytelse når det politiske tyngdepunktet i Oslo er et grønt sentrum. Det er et løftebrudd, og jeg håper de vil se seg om etter et styringsdyktig flertall. Både Venstre, MDG og SV har mye til felles, spesielt i miljøpolitikken, og det burde vi klare å finne sammen om, sier Stav.
– Noen siste oppfordring til byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea, i Venstre?
– Jeg håper Vea vil gå i bresjen for et samarbeid som gir størst mulig grønne gjennomslag, for det er ikke tilfellet nå. Hun sitter jo nå med den hodepinen der hun nå faktisk reverserer en del grønne tiltak, og det kan hun jo ikke være fornøyd med. Vi har jo flertall for sykkelplaner i Oslo, men det ønsker ikke Frp noe av. Byrådet har kuttet i satsingen, kuttet i støtteordninger. Det er stadig vekk sykkelprosjekter som stanser opp og reetablering av parkeringsplasser, sier Stav.
Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)
– Henger ikke på greip
Byråd for miljø og samferdsel, og Venstre-politiker Marit Vea, mener kritikken Stav fremmer mot dem ikke treffer. Hun peker på netto budsjettøkning til grønne tiltak i Venstres budsjetter, og sier det ikke er noe redusert ambisjonsnivå, verken i sykkelpolitikken eller på andre områder.
– Kritikken fra MDG henger rett og slett ikke på greip. Det blågrønne byrådet styrer byen på den grønneste byrådsplattformen noensinne, og selv i et stramt budsjett sørger vi for mer penger til å kutte utslipp, ta vare på naturen og få tilbake livet i Oslofjorden, skriver Vea i en e-post til Dagsavisen.
Vea sier videre at MDG bruker for mye tid på å dyrke konflikt.
– Vårt mål er å føre en enda mer effektiv klimapolitikk enn det forrige byrådet. Selv om MDG og Venstre ofte er enige om målene i miljøpolitikken, så synes jeg de bruker for mye krefter på å dyrke konflikter. Byrådet ønsker å få folk og næringsliv med oss på den grønne omstillingen. Da må vi vise folk at de store beløpene som vi bruker i miljøpolitikken faktisk gir resultater og skaper en bedre by.
Les også: Ekspert om Donald Trump-effekt i Nato: – Min store frykt (+)
Støttet av et bredt flertall
I tillegg skriver Vea at Venstre samarbeider godt med Frp, til tross for ulike syn i miljøpolitikken.
– Vi samarbeider godt med Frp i mange saker, men miljøpolitikken er det større avstand, og da er det helt naturlig at byrådet også samarbeidet med andre deler av opposisjonen. Det gjorde vi både da vi sørget for enighet om den historiske kollektiv- og sykkelsatsingen i Oslopakke 3, og da vi vedtok karbonfangst og lagring på Klemetsrud. Jeg synes det er synd at Frp ikke støtter karbonfangst og lagring, men for byrådet har det aldri vært aktuelt å justere ned ambisjonsnivået i klimapolitikken. Det kommer det heller ikke til å være i fremtiden.
Jeg tror det er åpenbart for de fleste at det ikke er Frp som styrer klimapolitikken i Oslo, det er det Venstre og Høyre som gjør, med støtte fra et bredt flertall i bystyret.
Oslo Frp: – Trenger oss som den voksne i rommet
Gruppeleder for Frp i Oslo bystyre, Magnus Birkelund, mener det er feilslått av de andre partiene å bruke milliarder på prosjekter som ikke får ønsket effekt.
– Oslo kommunes risikable milliardveddemål på karbonfangst, viser at hovedstaden trenger FrP som den voksne i rommet. I motsetning til hva Sirin Stav og MDG virker å tro, er det nok ikke i Oslo vi får mest igjen per krone brukt på klima. Utfordringen er global. Den må løses nasjonalt og internasjonalt, fremfor at hver kommune skal ha sin egen klimapolitikk. Som lokalpolitikere bør vi heller bruke tiden vår på gode skoler, bedre eldreomsorg og samferdsel – ikke månelandinger, skriver Birkelund i en e-post til Dagsavisen.
Les også: – Som foreldre må vi tåle å være uenige med barna våre (+)
Les også: Bunaden kommer på eksklusiv verne-liste (+)
Les også: Trekkes tusenvis hvert år: – Jeg er blitt gjeldsslave (+)