Innenriks

MDG og SV: Vil lovfeste retten til fritidsklubber

Kutt i budsjettene, betyr ofte kutt i ikke lovpålagte tjenester, som fritidsklubber. Nå ønsker SV og MDG å lovfeste retten til fritidsklubber.

– Alle barn har rett til hvile, fritid og lek. Det er nedfelt i barnekonvensjonens artikkel 31. Lek og fritid er verken en luksus, en bagatell eller en selvfølgelighet. Lek og fritid er livsviktig. Derfor har alle barn rett på å ha et trygt og godt sted å være på fritiden, sier stortingsrepresentant Marian Hussein til Dagsavisen.

Hun er nestleder i SV, og medlem av helse og omsorgskomiteen på Stortinget.

Sammen med partifellene Grete Wold og Kathy Lie, samt bystyrerepresentant Sigrid Z. Heiberg (MDG) og stortingsrepresentantene Rasmus Hansson Une Bastholm fra MDG, står hun bak forslaget som skal opp i stortinget, og som Sigrid Z. Heiberg var initiativtaker til.

– Vi fant sammen etter raseringen av fritidsklubbene i fjor høst, sier Marian Hussein.

– Et godt samfunn er et samfunn der barn og unge har det bra. I dag peker altfor mye i feil retning: Ulikhetene øker, flere unge sliter med psykisk helse, mange opplever stress, skolevegring og ensomhet. Når det også kuttes i fritidstilbudene deres, er det rett og slett ikke greit, sier hun.

Marian Hussein


Tre forslag

Sammen har de utarbeidet tre forslag som de vil fremme for stortinget.

  • Stortinget ber regjeringen fremme en sak om lovfesting av fritidstilbud for alle barn og unge i deres nærmiljø. Forslaget skal sikre kommunal frihet til å utforme egne løsninger sammen med frivilligheten, men med krav til bemanning og kompetanse og unges rett til medvirkning.
  • Stortinget ber regjeringen sikre at alle barn og unge har tilgang på en utstyrssentral som låner ut utstyr av god kvalitet, og der lånerens sikkerhet og personvern vektlegges. Det må i en slik sammenheng gjennomføres en helhetlig kartlegging av ulike utstyrsordninger, og det må utarbeides veiledende retningslinjer.
  • Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2026 foreslå en tilskuddsordning for kommuner som ønsker å etablere eller ruste opp fritidsklubber og ungdomshus.

– Fattigdom, økende ulikhet og utenforskap er et stort samfunnsproblem. De økende levekårsforskjellene i byer som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandnes, Drammen og Fredrikstad er urovekkende. Utenforskap fører til dårligere helse og tidligere død for dem som rammes av det, og som samfunn får man svekket tillit, mer utrygghet og kriminalitet. I Oslo har man lenge hatt problemer med en delt by, og i noen utsatte bydeler er det vanlig at barn og unge er så trangbodde at de kaller seg «utebarn», sier hun.

– De vokser opp i leilighetene som er så små at de større barna ikke får lov til å komme hjem før småsøsknene har sovnet. Disse barna og ungdommene trenger et trygt sted å være. Gata kan ikke være eneste alternativ. En fersk studie fra Storbritannia viser at kriminaliteten blant ungdom i London økte med 14 prosent etter klubbnedleggelser mellom 2010 og 2019, legger hun til.

Les også: Lisa Coopers skrekk-president er tilbake: – En farligere Donald Trump (+)

Må lovfestes

De mener derfor at det må lovfestes at alle kommuner må sørge for at barn og unge har tilgang til en fritidsklubb i sitt nærmiljø. I dag eksisterer det ikke noe offentlig lovverk som regulerer tilbudet eller driften av klubber, og derfor avhenger kvaliteten av kommunens økonomi og prioriteringer.

– Det betyr også at kommunene ikke mottar tilskudd fra staten for å drive fritidsklubb, og derfor må de selv finne penger til drift av klubb i sine budsjetter. Det skal dekke ansatte, aktiviteter og gode lokaler. Det gjør fritidsklubbene sårbare for kutt og nedskjæringer, sier hun.

Under Oslobudsjettet i fjor høst varslet flere bydeler at de måtte kutte i støtten til fritidsklubber.

Det var det mange som reagerte negativt på.

Blant annet Aps Hadia Tajik, som mente at byrådet sulteforer bydelene slik at de må kutte i viktige forebyggende tiltak.

– Når Høyre-byrådet kutter så hardt i bydelene, så rammer det nettopp ungdommene våre. Det rammer det forebyggende arbeidet, sa hun til nrk.no.

Fritidsklubber er et uunnværlig tilbud for mange barn og unge over hele landet og er særlig avgjørende i områder der mange vokser opp i lavinntektsfamilier og ikke har mulighet til å delta i organisert idrett eller fritidstilbud som koster penger, skriver forslagsstillerne i dokument 8- forslaget.

Derfor foreslår vi at Stortinget ber regjeringen om å utrede en lovfesting av retten til fritidstilbud.

—  Marian Hussein (SV)

– Derfor foreslår vi at Stortinget ber regjeringen om å utrede en lovfesting av retten til fritidstilbud, slik at kommunene pålegges å sørge for trygge og stabile væresteder for alle barn og unge, og en ikke risikerer å miste en av de viktigste inkluderings- og forebyggingsarenaene man har i storbyene, sier Marian Hussein.

– Fritidstilbud er både helsefremmende og kriminalitetsforebyggende tiltak som lønner seg for et samfunn, det er på tide å lovfeste det, sier hun.

Les også: Derfor er Odd Nerdrum så kontroversiell i kunstmiljøet (+)

Store problemer

Sigrid Z. Heiberg, som står bak forslaget, mener at det er kortsiktig politikk å kutte i tilbud til barn og unge. Det blir dyrt for Oslo på sikt at ungdom faller utenfor, at kriminelle blir forbildene. Dette er særlig et problem i storbyene som Oslo, sier hun til Dagsavisen.

– Bakgrunnen for at jeg tok dette opp, var raseringen av velferden i Oslobudsjettet fjor høst. Bydelene har store økonomiske problemer, og når de må kutte i de ikke lovpålagte tjenester, går det ut over barn og unge, sier hun.

Sigrid Z. Heiberg, leder i Oslo MDG og møtende stortingsrepresentant.

Tirsdag fikk Norge åtte nye statsråder, etter at Sp valgte å gå ut av regjeringen. Nå styrer Ap alene.

– Jeg håper at vi nå får en mer by-vennlig regjering. Jeg mener at Sp har vært for mye opptatt av sin distrikts-populisme, og fullstendig neglisjert byene, sier hun.

Håpet nå er at barne- og familieminister Lene Vågslid (Ap) tar fatt i storbyproblemene.

– At hun og regjeringen nå tar fatt i de store forskjellene vi har i Oslo, og årsakene til det. Det store og alvorlige bakteppet er utenforskap. Der får vi om barn og unge ikke har gode møteplasser, sier hun.

Også Marian Hussein håper nå på en mer storbyvennlig regjering.

– Statsministeren sier at han ønsker å forbedre levekårsutfordringene i storbyene. Det er en marsjordre like mye til barneministeren som til finans- og kommunalministeren, sier hun.

Les også: Frp og Rødt: Vil rydde opp i erstatninger etter Alexander Kielland-ulykken

Les også: Blir sendt ut for å trene når han bli for irriterende


Mer fra Dagsavisen