– Jeg har deltatt på NHOs årskonferanse hvert år siden 2014, og jeg kommer til å delta i år også, slår Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg fast overfor Dagsavisen.
Hun mener LO burde gjort det samme.
I stedet boikotter LO arbeidsgiverorganisasjonen NHOs tradisjonelle årskonferanse i år. LO har også varslet demonstrasjoner utenfor Oslo Spektrum, der konferansen avholdes onsdag. De arrangerer heller sin egen kampdag for sykelønna i Samfunnssalen. Fra før har LO midlertidig brutt samarbeidet med NHO.
Dette mener Randeberg er helt feil strategi, skal trepartssamarbeidet i den norske modellen lykkes framover, ikke minst i arbeidet med å få på plass en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA). Forhandlingene om denne avtalen brøt som kjent sammen før jul.
– Jeg skulle virkelig ønske at LO kunne brukt all den energien og alle de ressursene på å prøve å finne en løsning, ikke på å eskalere konflikten, sier Randeberg til Dagsavisen.
– Boikott og demonstrasjon er jo veldig alvorlige virkemidler. Sånn som vi ser det, så er det ikke noe i det NHO sier som tilsier en slik reaksjon og den typen virkemidler, mener hun.
---
Trepartssamarbeid er samarbeid mellom organisasjoner som representerer arbeidsgivere og arbeidstakere (partene) og staten. Samarbeidet omfatter i hovedsak arbeidslivsspørsmål, men har historisk sett også hatt betydning for andre deler av statens økonomiske politikk.
Kilde: Store norske leksikon
---
Les også: Derfor forlater de Arbeiderpartiet (+)
– Vi trenger dialog
Akademikerne var sammen med LO, Unio og YS arbeidstakernes parter i IA-forhandlingene i fjor høst. Fra arbeidsgiversiden deltok hovedorganisasjonene NHO, KS, Spekter og Virke. Striden sto om sykelønnsordningen skulle fredes i fire nye år, eller om man skulle gå for tre år, hente inn mer kunnskap og så forhandle på nytt.
Akademikerne var av dem som ønsket å forhandle videre for å finne en løsning, og som kritiserte LO for å være for steil når de sto på sitt krav om fire år.
– Alle partene var jo enige om at vi skulle ha et bredt kunnskapsprosjekt og skulle hente inn informasjon og kunnskap. Og så er vi jo også enige om at det er et stort problem, både for samfunnet og den enkelte at sykefraværet er høyt. Men fokuset bør være på å samarbeide konstruktivt for å få ned sykefraværet, mener Akademikernes leder.
– Vi trenger dialog, vi trenger å snakke sammen, vi trenger å finne de gode, brede kompromissene som alle kan stille seg bak. Vi bør vise forhandlingsvilje og interesse for å finne gode løsninger som kan bidra til å få ned sykefraværet. For det er jo egentlig det viktigste virkemiddelet vi har til å bevare sykelønnsordning, sier hun.
Les også: Ekspert om Donald Trump-effekt i Nato: – Min store frykt (+)
– Ingen forutsigbarhet
Å stå hardt på fire år, som LO gjør, vil ikke beskytte sykelønnsordningen fra å komme i spill, mener hun.
– Er den ikke i spill nå, da? spør hun retorisk.
– Jeg vil si at det er LO som har kastet sykelønna under bussen, med å fjerne alt vern og ikke være med på en avtale i hele tatt. Da har vi ingen forutsigbarhet, bortsett fra at Ap og regjeringen har sagt at de skal verne sykelønna ut sin regjeringsperiode. Men vi aner jo ikke hva som skjer etter det? Vi ser jo nå at diskusjonene er i gang i de politiske partiene. Vi som parter abdiserer egentlig fra ansvaret vårt som parter og overlater diskusjonene til politikerne på Stortinget. Det synes jeg er synd. Og det er resultatet av den prosessen som ikke kom i mål.
Les også: Dette får etterlatte av din pensjon da du dør (+)
Mener LO står fritt
Unio ønsket også å fortsette forhandlingene med arbeidsgiversiden om en IA-avtale.
– At man i fagbevegelsen velger å demonstrere er ganske vanlig i norsk arbeidsliv. Sånn sett så er jo dette først og fremst et uttrykk for den uenigheten som finnes mellom arbeidstakere og arbeidsgivere, mener Unios leder Steffen Handal.
– Det er viktig å være klar over at arbeidstakersiden er enige her. Vi ønsker en ny IA-avtale, og vi ønsker en god sykelønnsordning for våre medlemmer. Vi er også enige om veldig mye annet som har vært en del av prosessen. Så har LO valgt å bruke et virkemiddel som vi andre ikke har valgt. Det synes jeg er helt greit.
Han legger til:
– Hver gang man bruker demonstrasjon eller andre sterke virkemidler, så er det jo grunn til å frykte at det påvirker samarbeidet negativt. Det vet LO veldig godt, og NHO vet det veldig godt. Alle partene vet det. Heldigvis er vi i norsk arbeidsliv gode på både å bruke virkemidlene vi trenger når vi trenger dem, men også å finne sammen igjen etter at vi har vært uenige. Jeg er helt sikker på at det norske trepartssamarbeidet vil stå seg på sikt, sier Handal.
Les også: Derfor forlater de Arbeiderpartiet (+)
– Vi kommer tilbake
LOs nestleder Steinar Krogstad sier til Dagsavisen at han ønsker Randeberg lykke til på NHOs årskonferanse på onsdag. Selv skal han jo ikke dit. Men:
– Vi kommer tilbake når sykelønnsordningen er sikret, skriver han i en e-post til Dagsavisen.
Han fortsetter:
– LO tok kampen for å rette opp ulikheter i arbeidslivet mellom bl.a. arbeidere og høyere funksjonærer som førte til at Stortinget vedtok full lønn under sykdom for alle i 1978. LO tar også kampen når krefter truer med å svekke ordningene og gjeninnføre ulikhetene, skriver han.
– Når arbeidsgiversiden ikke ønsket å frede sykelønnsordningen i den perioden IA-avtalen skulle gjelde, var det ikke mulig å bli enig. At Akademikerne mener et tilbakeslag kan være grunnlag for et kompromiss får være deres syn. LO står for et annet.
Les også: Trekkes tusenvis hvert år: – Jeg er blitt gjeldsslave (+)