Nyheter

Én av dem blir statsminister. Dette mener de blir viktigst i 2025

Bedre økonomi, kutt i helsekøene, og et tryggere samfunn. Hva tror Sylvi Listhaug, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre blir de viktigste sakene i stortingsvalget?

Politikken er full av uventede situasjoner og vendinger, men det som er sikkert er at det er stortingsvalg 8. september 2025.

Dagsavisen har spurt lederne av de tre største partiene Fremskrittspartiet, Høyre, og Arbeiderpartiet, om hva de mener blir de viktigste sakene å overbevise velgere om før valget.

Statsminister Sylvi Listhaug?

Først ut er lederen av det som for øyeblikket er Norges største parti, nemlig Sylvi Listhaug. I en nylig meningsmåling får Frp 27,7 prosent oppslutning. Det er den beste målingen for Frp på 15 år.

Listhaug mener Norge trenger en ny kurs. Hun vil at flere skal få bedre økonomi, og sier det er behov for en gjennomgang av hvordan staten bruker penger.

– Skal si dere gjør det sterkt på meningsmålinger for tiden. Hva gjør det med selvfølelsen?

– Det er hyggelig, absolutt. Vi har jobbet mye de siste årene for å komme dit vi er nå. Så vet vi at det fram mot valget sikkert kommer til å gå litt opp og ned. Men jeg mener det også er alle muligheter til å gjøre et godt valg, sier Listhaug.

Frps partileder Sylvi Listhaug kan konstatere at partiet er landets nest største parti på oktobermålingen for NRK og Aftenposten. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

– Hva tror du de gode målingene kan representere da, hvis du tenker på velgerne som oppgir at de ønsker å stemme Frp, og kanskje ønsker seg deg som en potensiell statsminister?

– Jeg tror at mange ser at vi trenger en ny kurs i Norge, at en del synes Høyre og Arbeiderpartiet er litt for like på en del områder, og at vi representerer alternativet. Det jeg hører når jeg er ute og snakker med folk er at de vil ha noen som prioriterer kjerneoppgavene i velferdsmodellen, og som kutter i sløsingen med folks skattepenger. Det er det som sikrer folk trygghet og frihet, sier Listhaug.

– Hva er de viktigste sakene for Frp å levere på i 2025?

– Det første er at folk skal få beholde mer av egne penger selv. Få økt økonomisk handlefrihet gjennom lavere skatter og avgifter, og at vi ikke kan være i situasjonen hvor staten blir rikere mens folk får dårligere råd. Det andre er at vi skal kutte ut å sløse penger på ting som ikke tjener oss. Det gjelder lite treffsikker bistand, innvandring, grønn industri, og byråkrati. Disse pengene skal vi jobbe for å vri over til helse, eldre, barn og utdanning, som er kjerneoppgavene i samfunnet, sier Listhaug og fortsetter:

– Vi skal ta tryggheten tilbake. Det betyr flere politifolk til kriminalitetsbekjempelse, og at vi særlig sørger for at vi får tatt grep om ungdoms- og gjengkriminaliteten. Vi har advart mot utviklingen i flere år. Nå må vi ruste opp politiet både med flere ressurser, men også med et lovverk som skjerper straffene og som gir mulighet til at det får konsekvenser å begå kriminalitet også for personer under den kriminelle lavalder.

– Folk må stilles til ansvar for det de gjør, og ta ansvar i eget liv.

– Når du sier du ønsker å kutte i sløsing med penger, hva betyr det?

– Vi må ha en full gjennomgang og se hvilke direktorater vi kan legge ned. Hvor kan vi stramme til? Er det oppgaver det offentlige ikke trenger å gjøre? I tillegg er det områder hvor man i dag gjør dobbeltarbeid. Vi må rydde opp i det, og det krever prioriteringer. Det verste jeg hører er politikere som sier at man ikke kan sette ting opp mot hverandre.

– Jeg lærte på skolen at politikk handler om prioriteringer. Hvis du prioriterer opp en batterifabrikk, må du prioritere ned noe annet. Bruker du penger på et asylmottak, må du kutte i penger til noe annet. Du kan ikke bruke pengene to ganger, sier Listhaug.

Partilederen i Frp sier det viktigste for å effektivisere og sikre gode inntekter for Norge fremover blir å øke produktiviteten.

– Vi er nødt til å få opp produktiviteten, og vi er nødt til å skape arbeidsplasser som er lønnsomme. Vi skal utvikle olje- og gassnæringen videre. Den er kjempeviktig for landet, og det er ingen næring som er så inntektsbringende som den. Olje- og gass gir oss enorme inntekter per arbeider, og det er det vanskelig å se hva som kan erstatte dette, sier Listhaug.

– Hvis du etter valget neste år leder det største partiet, har du da lyst til å bli statsminister?

– Det som er drivkraften min er at jeg skal være med på å forandre Norge til det bedre. Det skal jeg gjøre gjennom at Fremskrittspartiet skal utvikle seg, bli større og få mer innflytelse. Det er politikken som er det viktigste, og vi en nødt til å få en ny kurs for Norge. Vi mener Høyre og Frp bør danne regjering, så har vi sagt at det er naturlig at det største partiet får statsministeren, sier Listhaug.

– Hvilken type leder er du da – om vi likevel vikler oss litt lenger inn i tankeeksperimentet om deg som statsminister?

– Først skal velgerne bestemme ved valget neste år. Jeg er leder av Fremskrittspartiet, og det er naturlig at jeg er opptatt av at vi skal få mest mulig gjennomslag. Det jo sånn at hvis du ikke får rent flertall, så må du samarbeide med andre, og da må du gi og ta. Men det er ingen tvil om at for oss er det skikkelig politisk gjennomslag, og en ny kurs for Norge der vi gir folk mer frihet og økt trygghet, stanser sløsingen og prioriterer kjerneoppgavene som kommer til å være helt avgjørende for oss, sier Listhaug.

Les også: Herborg Kråkevik: – Så skjedde det som ikke skulle skje: jeg ble stormforelsket (+)

---

Én av fem vil ha Listhaug

En undersøkelse fra Norstat på oppdrag fra NRK har spurt folk hvem de mener er best skikket til å være statsminister av de tre kandidatene.

Erna Solberg får størst oppslutning med 34 prosent, etterfulgt av Jonas Gahr Støre med 28 prosent. Sylvi Listhaug får 22 prosent i undersøkelsen.

Blant dem som stemmer Frp, ønsker tre av fire Listhaug som statsminister. Men hun har lite støtte blant dem som stemmer på andre partier, skriver NTB.

Blant Høyre-, Venstre- og KrF-velgere er det nesten ingen som svarer at Listhaug er den beste kandidaten.

Støtten til Jonas Gahr Støre er på det svakeste i november og desember, samtidig som debatten har rast både i og utenfor Arbeiderpartiet om statsminister Støres støtte som leder av partiet.

---

Statsminister Erna Solberg?

Hun har allerede regjert Norge gjennom åtte år som statsminister. I tillegg har Erna Solberg vært Høyres partileder siden 2004. Solberg sier til Dagsavisen at hun ønsker å få opp verdiskapingen, sikre folk bedre privatøkonomi, og jobbe for mer trygghet i samfunnet som noen av hovedsakene til Høyre.

– Hvilke hjertesaker blir de viktigste for deg og Høyre i 2025?

– Vi vil gi Norge en ny retning med bedre løsninger. Vi vil få opp verdiskapingen og sørge for at folk får bedre privatøkonomi. Vi vil korte ned helsekøene og sørge for at flere får riktig behandling til riktig tid. Vi vil bekjempe økende kriminalitet med mer politi, ikke tomme kontorer. Og vi vil prioritere opp igjen skolen, som dagens regjering har forsømt.

– I utenriks- og sikkerhetspolitikken må vi rette oppmerksomheten mot det som er Norges kjerneinteresser. Russlands stadige hybridkrig mot oss og trusselen det utgjør for Europa hvis Russland vinner i Ukraina, sier Høyre-lederen.

Les også: Overlevde Hiroshima: – Det var som om sola falt ned fra himmelen

Høyres partileder Erna Solberg har allerede vært statsminister i to perioder. Kan hun bli det igjen i 2025?

Les også: Når hjertet sier: – Ta en pause (+)

– Hva er du mest stolt av at regjeringen din fikk til da du sist var statsminister?

– Mye, som for eksempel tidenes satsing på samferdsel i hele landet. Og ikke minst det faktum at over 5.000 flere elever fullfører videregående hvert år etter oss, enn før oss. Det har enormt mye å si for den enkeltes mulighet til å lage seg et godt liv, og enormt å si for samfunnet som trenger at flest mulig kommer inn i arbeidslivet. Men jeg har ikke behov for å mimre så mye, jeg vil heller se fremover og snakke om det vi skal gjøre nå, sier Solberg.

– Hvilke politiske saker mener du at det haster mest å ta fatt i nå?

– Det er noen områder vi ser at det har gått veldig galt de siste årene, og hvor behovet for ny retning og bedre løsninger er størst. Samtidig som Støre-regjeringen har økt skattene, har folk fått dårligere råd. Samtidig som de har lagt ned behandlingstilbud, har helsekøene økt. Samtidig som de har svekket politiet, har kriminaliteten skutt i været. Samtidig som de har pratet og pratet om skjermbruk, har resultatene i skolen falt, sier Solberg.

– Hva motiverer deg til å ville bli statsminister igjen, og få Høyre i regjering i 2025?

– En oppriktig tro på at Høyres løsninger kan utgjøre en stor positiv forskjell for folks privatøkonomi, for alle som driver bedrift og skaper jobber, for alle som står i helsekø, for alle som frykter å bli utsatt for kriminalitet, og for alle barn i skolen og mulighetene i det Norge de skal vokse opp i, sier Solberg.

– Du har vært statsminister i til sammen 8 år. Hva ville du gjort annerledes om du får muligheten igjen?

– Vi lærer jo alle for hver dag som går, og denne gangen vil jeg jo vite i langt større grad enn sist hva jeg går til. Forhåpentligvis vil jeg kunne bli en enda mer effektiv statsminister, som kan mer om hvordan man driver saker gjennom systemet, og vet mer om hva som er reelle hindringer og ikke. Hvis man vil ha gjort ting raskt, tror jeg det er nyttig å ha den erfaringen. Jeg kunne også tenke meg å ha litt færre justisministre enn sist, og denne gangen gjerne fra Høyre, sier Solberg.

– Hvordan skal du og Høyre overbevise velgerne om at dere bør inn i regjering?

– Vi skal jobbe på for å overbevise folk at vi har de beste løsningene for å gi folk bedre økonomi, for å få ned helsekøene, bekjempe kriminaliteten og satse mer på skolen. Samtidig som jeg håper mange har tillit til at Høyre kan styre trygt i urolige tider. Det er andre partier som lover mer enn oss, slik var det sist også, men jeg håper mange ser at våre løsninger er mer realistiske, samtidig som de gir Norge en klar ny retning, sier Høyre-lederen.

– Hva er noe du tror velgerne er bekymret over i det norske samfunnet i dag?

– Jeg tror veldig mange bekymrer seg for det nære. For barna våre, for de gamle foreldrene våre, for økonomien, for jobben og for å bli syk. Det som er tettest på i livet. Så tror jeg det har skjedd en dreining de siste årene, der mange også er mer urolige for en ustabil verden rundt oss, for stadig mer kriminalitet og for hva slags Norge vi kommer til å ha i fremtiden. Jobben til alle oss politikere, er å komme opp med løsninger folk tror på og vil være med på. Jeg er helt sikker på at det er mulig å løse de store utfordringene vi står overfor, sier Solberg.

Les også: Bunaden kommer på eksklusiv verne-liste (+)

Statsminister Jonas Gahr Støre?

Han sitter allerede som statsminister. I 2025 er spørsmålet om han vil klare å bli det for en ny periode. Jonas Gahr Støre sier til Dagsavisen at mye står på spill i valgåret. Han vil sikre velferd, kutte helsekøer og gi folk en bedre hverdagsøkonomi.

– Hvilke hjertesaker blir de viktigste for deg og Ap i 2025?

– Det viktigste er at folk får bedre råd og får tilbake optimismen om egen økonomi. Prisveksten er halvert det siste året og renta vil trolig settes ned i mars. Mange av de velferdsreformene vi har lagt fram får full effekt i folks økonomi neste år. Så kan vi takke partene og det organiserte arbeidslivet for et godt lønnsoppgjør, som vil sikre at det blir reallønnsvekst i Norge. Neste år står mye på spill i valget: Sykelønnsordningen står i fare om høyrepartiene får flertall. Skatten til de rikeste vil også kuttes kraftigere og raskere enn sist de var i regjering. Det betyr økte forskjeller, og svekket velferd for alle. Arbeiderpartiets verdier og politikk står som motpolen til Høyre og FrP, sier Jonas Gahr Støre til Dagsavisen.

– Hva er du mest stolt av at regjeringen din har fått til de siste årene?

– At vi er i ferd med å lose landet ut av dyrtiden med lav arbeidsløshet, 145.000 flere i jobb og et næringsliv som går godt. Parallelt har vi tatt sterke grep for rettferdig fordeling, styrket velferd og trygt arbeidsliv. Vi har gjennomført mye gjenkjennelig Arbeiderparti-politikk og stoppet utviklingen vi så under Høyre og FrP med økte forskjeller, privatisering og sentralisering, sier statsministeren.

Les også: Bøker er best i gave: Her er årets harde julegavetips

.

Les også: – Som foreldre må vi tåle å være uenige med barna våre (+)

– Hvilke politiske saker mener du at det haster mest å ta fatt i nå?

Vi må få ned ventetidene for behandling på sykehusene. Økningen som startet i 2017, og ble forsterket under koronaen, er nå stoppet, men vi skal videre. Jeg har tro på Ventetidsløftet, og den felles innsatsen som nå skjer i alle deler av helsetjenesten, godt hjulpet av ekstra bevilgninger fra regjeringen, sier Støre.

– Hva motiverer deg til å ville bli statsminister igjen, og få Ap i regjering i 2025?

– Det er å være på jobb for folk, og på jobb for Norge. Vi trenger å ta vare på det som gjør Norge til Norge: De små forskjellene, den høye tilliten og de sterke fellesskapene. Samtidig tror jeg sosialdemokratisk politikk er best i møte med de store oppgavene vi har foran oss. Som at vi må få flere unge inn i arbeid, bygge en sterkere helsetjeneste og snu utviklingen i skolen, sier Støre.

– Du har snart vært statsminister i fire år. Er det noe du ville gjort annerledes?

– Ved lokalvalget i 2023 var det bare halvparten under 44 år som stemte, og blant andregangsvelgere var det under halvparten. Vi burde gjort mer for å mobilisere unge velgere foran det valget. Det er viktig, ikke minst i en tid med sterke høyrekrefter og autoritære krefter på fremmarsj i mange land. At så få brukte stemmeretten i 2023 er et tegn på en politisk ensomhet blant unge, at partiene ikke appellerer godt nok. Arbeiderpartiet vil være mye bedre posisjonert for å møte unge velgere i 2025, sier statsminister Støre.

– Hvordan skal du og Ap overbevise velgerne om at dere bør få fortsette i regjering?

– Jeg tror de klare alternativene vi ser fram mot valget vil virke veldig mobiliserende. Arbeiderpartiet vil redusere forskjellene, styrke velferden og sørge for at folk får bedre råd. Kontrasten til høyresiden er stor: Med dem er sykelønna er truet, de vil behovsprøve velferden og de vil gi opp mot 34 milliarder kroner i kutt i formuesskatten til landets rikeste. Høyresiden har gått langt til høyre, sier Støre.

– Hva tror du velgerne er bekymret over i det norske samfunnet i dag?

Jeg nøyer meg ikke med å tro om det, jeg vet – fordi Arbeiderpartiet spør folk. Folk er først og fremst bekymret for sin økonomi, og det er derfor vi har vært så opptatt av å få prisveksten ned og legge grunnlaget for rentekutt. Vi ser også at mange rett og slett er bekymret for krig. Så vårt svar må være både trygg økonomisk styring og trygg utenrikspolitisk styring, avslutter Støre.

Les også: Ekspert om Donald Trump-effekt i Nato: – Min store frykt (+)

Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)

Mer fra Dagsavisen