Kultur

Nå kan du ikke lenger låne lyd- og e-bok på norsk på bibliotekene

Fra og med torsdag 4. april ble den populære tjenesten Allbok lagt ned - tjenesten som gjør at man kan låne lyd- og e-bøker på norsk ved Deichman-bibliotekene i Oslo-området.

Skal du låne bøker på norsk hos Deichman fremover, blir du nødt til å dra fysisk på biblioteket og låne en fysisk bok i tiden som kommer. Lyd- og e-bok-tjenesten Allbok Bibliotek legges nemlig ned.

– Vi har ikke på plass noen ny løsning ennå, men det er på vei. Det jobbes med saken, sier Anne Cathrine Johansen, bibliotekar ved Deichman Bjørvika til Dagsavisen.

– Vil det si at folk som vil låne lyd- og e-bøker i Oslo ikke kan det fremover?

– Ja, om de skal låne på norsk, vil de dessverre ikke få muligheten i april, sier Johansen.

Hun legger til at Deichman fortsatt har tjenester tilgjengelig for engelske og andre internasjonale bøker – ellers kan man lese eldre norsk litteratur på Nasjonalbiblioteket.

Bokbasen legger ned Allbok bibliotek

Grunnen til dette er at Bokbasen, som siden 2020 har vært leverandør av utlånstjenester for e-bøker og lydbøker til Deichman, har valgt å ikke levere tilbud på nye anbud.

Dette skriver Bokbasen på hjemmesidene sine. Videre skriver de at Bokbasen ikke har ønsket å være forhandler og drifter derfor direktesalgsplattformen Allbok bibliotek hvor forlagene selger utlånslisenser til bibliotek direkte.

«Dette gjør det svært vanskelig å vinne anbud hvor det er lagt opp til at man er en forhandler som kan gi rabatt på innkjøp av litteratur. Av den grunn har vi dessverre valgt å legge ned Allbok bibliotek», skriver Boktjenesten.

Tjenesten legges ned 24. april, men tilbudet fra Deichman ble nedlagt allerede den 4. april, da utlånstiden går fram til 24. april.

– Grunnen er at vi ikke kan ha aktive lån i en nedlagt tjeneste, forklarer Johansen.

Bibliotekaren er usikker på hvilke lignende tjenester som finnes å velge i. I Norge har det stort sett vært tjenestene Allbok og Bookbites for norskspråklige bøker.

Hånd holder mobiltelefon.

Vet ikke når nytt tilbud er på plass

– Greia med lån av lyd- og e-bok, er at det er veldig dyrt å drifte. Vi kjøper jo ikke en fysisk bok til odel og eie som vi kan låne ut til evig tid. Vi kjøper lisenser, som går på så og så mange utlån og mer. Så det kan by på utfordringer, sier Johansen.

– Allbok var veldig nytt da vi tok det i bruk. Det er ikke sikkert at denne løsningen lønnet seg for de som startet den, sier Johansen.

Hvor lenge er det til det kommer et nytt tilbud?

– Det som er utfordringen er å finne leverandører i markedet. Og det finnes ikke mange av dem. Vi ønsker å få det på plass så fort som mulig, men er avhengig av leverandørene. Det er beklagelig at tjenesten er lagt ned, men vi jobber med saken. Å anslå tid på når et tilsvarende tilbud kan være på plass, kan jeg dessverre ikke, sier Jørn Johansen, kommunikasjonsdirektør i Deichman.

Er det snakk om å utvikle en lignende tjenestene fra bibliotekene selv?

– Det har vi ikke vurdert, sier Johansen.

Man kan fortsatt dra på det fysiske biblioteket og låne fysiske bøker på norsk.

Dagsavisen har forsøkt å nå Bokbasen uten hell.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at også bibliotekene Rogaland ble rammet av nedleggelsen av Allbok bibliotek. Det stemmer ikke - Rogaland bruker nå tjenesten Bookbites.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: